Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Εκδήλωση αποδήμων Ηπειρωτών

Πανηπειρωτική συνομοσπονδία. Σήμερα η κορυφαία εκδήλωση
 αποδήμων Ηπειρωτών.
Ήπειρος ελπίδα και δεσμός.

Με κκ Σαμίου & Αλεξανδράτου Συνομοσπονδίας Επτανησίων


Εκδήλωση Πανηπειρωτικής «Πίτα του Ηπειρώτη 2019» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η μεγάλη συμμετοχή στην εκδήλωση, φανερώνει την δίψα του κόσμου για ποιοτική διασκέδαση, ενώ αποτελεί και ένα είδος αναγνώρισης των Ηπειρωτών στην μακρόχρονη και αδιάλειπτη προσφορά της Ομοσπονδίας, στην παράδοση και τον Πολιτισμό.

ΙΣΤΟΡΙΑ : Στην ηπειρώτικη γη κατοίκησαν οι γνησιότεροι Έλληνες, οι Γραικοί, οι οποίοι αργότερα από ξενικές επιδρομές διασπάρθηκαν στη Ρούμελη, Μωριά και Θεσσαλία (Γραπτά Ομήρου).
Η Ήπειρος είναι η πρώτη κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού (Γραπτά Αριστοτέλη).
Στις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα, επί βασιλείας του Μεγάλου Πύρρου, η Ήπειρος γνώρισε τη μεγαλύτερη κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο.
Το 167 π.Χ. ο Αιμίλιος Παύλος μετέτρεψε την Ήπειρο σε «απέραντο νεκροταφείο». Φωτιές, σφαγές, αρπαγές και ολική καταστροφή 70 πόλεων της εύανδρης χώρας.
Η αδούλωτη ψυχή των Ηπειρωτών είναι μοναδική στον κόσμο… Οι Σουλιώτες ήταν αδούλωτοι, ανυπότακτοι Ηπειρώτες απ’ όλα τα σημεία του ορίζοντα: ΜΠΟΤΣΑΡΑΙΟΙ, ΤΖΑΒΕΛΛΑΙΟΙ, ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑΙΟΙ, ΖΕΡΒΑΙΟΙ, ΔΡΑΚΑΙΟΙ, ΚΑΛΟΓΕΡΑΙΟΙ,ΜΑΛΑΜΑΙΟΙ,ΔΑΓΚΛΑΙΟΙ,ΣΑΜΟΥΗΛ κ.λπ.
Ηπειρώτες ήταν επίσης: ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο Δημήτριος Ζιτσαίος, ο Κων/νος Ράδος, ο Χριστόφορος Περραιβός, η Κυρά- Βασιλική- Κονταξή (του τύραννου αλή), ο Μάνθος Οικονόμου, ο Γεώργιος Μελάς, ο Ιωάννης Κωλέττης (πρωθυπουργός 1844-47), ο Θεόδωρος Δημουλίτσας, και πριν απ’ αυτούς οι: Διονύσιος Σκυλόσοφος, Άγιος Πατροκοσμάς, Αντώνης Κατσαντώνης (γεννήθηκε στο Πετροβούνι Χουλιαράδων, πρώην Βασταβέτσι το 1775), ο Μπούα Γρίβας και όλοι οι Γριβαίοι, ο Πούλιος Δράκος και Μαλάμος, ο Ανδρέας ή Γιώργης Ανδρούτσος ή ΒΕΡΟΥΣΗΣ (γεννήθηκε στη Ρούμελη, αλλά έδρασε και παντρεύτηκε στην Πρέβεζα την Ακριβή Τσαρλαμπά, από τους οποίους γεννήθηκε ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ), η Ζωή Ντιμισκή, μητέρα του Γεωργίου Καραϊσκάκη από την Σκουληκαριά της Άρτας. Επίσης ο Κων/νος Κανάρης, ο οποίος γεννήθηκε στην Πάργα, σύμφωνα με ομολογία τουστον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Ο Αριστοτέλης ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ, γεννήθηκε στη Λευκάδα, αλλά από Ηπειρώτες γονείς, από τη Βαλαώρα της Πρέβεζας (ήταν Σουλιώτες οι Βαλαωρίτες), ο Μεθόδιος Ανθρακίτης, ο Αθανάσιος Ψαλίδας, ο Ευγένιος Βούλγαρης , ο Αλέκος Γκάγκας, επίσκοπος,αδερφός της Κυρά –Φροσύνης, ο Γεώργιος Γαζής, ο Αναστάσιος Σακελλάριος, ο Κοσμάς Μπαλάνος, ο Νεόφυτος Δούκας, ο Παΐσιος Δημαρός(Παραμυθιώτης), ο Ξενοφών Κονοφάος(Παργινός) , ο Αναστάσιος Γούδας, ο Λέων Μελάς, ο Παναγιώτης Αραβαντινός, ο Σπυρίδων Λάμπρος, ο Γιάννης Βηλαράς, ο Γεώργιος Ζαλοκώστας, ο Αλέξανδρος Πάλλης, ο Κώστας Κρυστάλλης, ο Λορέντζος Μαβίλης (Κερκυραίος αλλά με ηπειρώτικη ψυχή, την οποία χάρισε με τον ηρωικό του θάνατο για την απελευθέρωση της Ηπείρου το 1913).
Οι Ζωσιμάδες, οι Ζάππαι, οι Σίνα, οι Ριζάριοι, οι Μαρούτσιοι, οι Αρσάκηδες, οι Αβέρωφ, ο Καπλάνης, οι Τοσιτσαίοι, ο Στουρνάρας, ο Γεώργιος ΣΤΑΥΡΟΥ ,ο Γεώργιος Χατζηκώστας, ο Χρηστάκης Ζωγράφος, ο Ιωάννης Μπάγκας, ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ, ο Π. Δαγκλής, ο Σπυρίδων Βλάχος (αρχιεπίσκοπος) ο Καραπάνος, ο ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ. ο Λάμπρος Μάλαμας συγγραφέας.
΄Ενας αξιόλογος Hπειρώτης του 4ου μ. Χ. αιώνα, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στα πρώιμα χρόνια του Βυζαντίου, ήταν ο Πρίσκος ο Θεσπρωτός ή Μολοσσός, ο νεοπλατωνικός μέντορας του αυτοκράτορα Φλάβιου Κλαύδιου Ιουλιανού (361-363 μ.Χ.), του γνωστού και ως παραβάτη ή αποστάτη κατά τους Χριστιανούς, τον οποίο ο Πρίσκος συμβούλευε, συνόδευε πότε στο Παρίσι και πότε στη μακρινή Ανατολή, στη μάταιη εκείνη προσπάθειά του ν’ αλλάξει τον ρουν της ιστορίας. Σύμφωνα με τον ιστορικό ερευνητή κ. Αντ. Νικ. Βενέτη, ο Πρίσκος κατήγετο, μάλλον, από τα Ακροκεραύνεια όρη, γνωστά σήμερα ως τα βουνά της Μουργκάνας, από τα οποία κατάγεται και ο μέγιστος σύγχρονος ιστορικο-πολιτικός συγγραφέας του «ΕΛΕΝΗ», ο Ελληνο-αμερικανός
ΝΙΚΟΣ ΧΡ. ΓΚΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ (ΝΙΚΟΛΑΣ ΓΚΑΙΗΤΖ), και συγκεκριμένα από το χωριό ΛΕΙΑ ή Λια, απ’ όπου και ο κ. Βενέτης.
Με το έργο του «ΕΛΕΝΗ», η προσφορά του Γκατζογιάννη στην ανθρωπότητα ήταν/είναι ανεκτίμητη, ιδιαίτερα στην εμπέδωση/διατήρηση/ διαφύλαξη της ειρήνης στον κόσμο: Την προσφορά αυτή είχε αναγνωρίσει και ο ίδιος ο πρόεδρος RONALD REEGAN, o οποίος, λίγο πριν τη σύναντησή του με τον Μιχ. Γκορμπατσώφ στη Μόσχα για τη Συμφωνία του 1987, είχε μελετήσει επιμελώς την «ΕΛΕΝΗ», όπου του δημιουργήθηκε έντονα ο «πόνος της αγάπης για την ειρήνη» στον κόσμο, όπως ο ίδιος το εξομολογήθηκε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό.













BINTEO


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΕΡΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΠΤΩΧΟΥ ΑΠΟ ΧΡΕΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΕΥΣΗ (τριετίας ή κατά περίπτωση ενός έτους από την κήρυξη της πτώχευσης ή την καταχώριση στο ΗΜΦ)

  Γιώργος Κεφαλάς, L.LM. mult., M.Sc. Περίληψη:  Η πιο σημαντική καινοτομία του νέου πτωχευτικού δικαίου κατά τον ν. 4738/2020 είναι η αυτόμ...