Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

50 Χρόνια Αναξιοποίητα Κληροδοτήματα

..ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ-ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΨΥΧΙΚΟΥ ΦΙΛΟΘΕΗΣ και ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΒΡΙΛΛΗΣΙΩΝ.
Η περιπλάνηση στον λαβύρινθο των κληροδοτημάτων συνεχίζεται και θα συνεχίζεται ώσπου να δημιουργηθεί επιτέλους ο σύγχρονος φορέας διαχείρισής των . Το μεγαλύτερο αγκάθι ήταν και συνεχίζει να είναι, τα δεκάδες αναξιοποίητα ακίνητα των κληροδοτημάτων.

2ο ανάλογο Παράδειγμα ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ στην περιοχή ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΒΡΙΛΗΣΙΑ  επι της οδού Λ.ΠΕΝΤΕΛΗΣ 80 .

1ο Νέο Ψυχικό

Εκεί βρίσκονται χρόνια τώρα, δυο γωνιακά κεντρικότατα οικόπεδα του ΝΠΔΔ. Οι εκάστοτε διοικήσεις του Νοσοκομείου (κύριος) ακόμη δεν έχουν αξιοποιήσει τα οικόπεδα τα οποία κατέχουν ως κληροδότημα.
Η απόδοση της περιουσίας των κληροδοτημάτων, με ευθύνη των επιμέρους ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΝΠΔΔ  παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τέτοια που σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στο μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων και στη βούληση των δωρητών.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην αναζήτηση λύσεων προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στο κρίσιμο πρόβλημα της αξιοποίησης της περιουσίας. Μία από αυτές τις προτεινόμενες λύσεις θα ήταν η σταδιακή εκκαθάριση των κληροδοτημάτων­ που προϋποθέτει έγκριση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών και απόφαση του Εφετείου για ανάλογη διάθεση. Αλλωστε, η βούληση των διαθετών ­στη συντριπτική τους πλειονότητα ­ ήταν να αξιοποιηθεί η περιουσία τους για το κοινό καλό. Χρειάζονται σύγχρονα εργαλεία και ελευθερία κινήσεων ως προς τις επενδυτικές επιλογές και γενικότερα ως προς την αξιοποίηση της περιουσίας


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΕΡΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΠΤΩΧΟΥ ΑΠΟ ΧΡΕΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΕΥΣΗ (τριετίας ή κατά περίπτωση ενός έτους από την κήρυξη της πτώχευσης ή την καταχώριση στο ΗΜΦ)

  Γιώργος Κεφαλάς, L.LM. mult., M.Sc. Περίληψη:  Η πιο σημαντική καινοτομία του νέου πτωχευτικού δικαίου κατά τον ν. 4738/2020 είναι η αυτόμ...