Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΑΚΤΩΡ - ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΚΑΘΑΡΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Στη λήξη της περσινής χρονιάς 2022 το σύνολο των δανεικών υποχρεώσεων της Ελλάκτωρ (χωρίς τις μισθώσεις) διαμορφώθηκε στα 691,5 εκατ. ευρώ. 

Ωστόσο από τα δάνεια αυτά τα 406,6 εκατ. ευρώ αφορούν τους πελοποννησιακούς αυτοκινητοδρόμους της «Μορέας». Στην οποία η θυγατρική Άκτωρ Παραχωρήσεις έχει τον έλεγχο του 76,67%. Καθώς όμως πρόκειται για δανειοδότηση παραχωρήσεων, άνευ εξασφαλίσεων και χωρίς αναγωγή, δεν κουβαλά χρηματοοικονομικούς κινδύνους. 

Με την έννοια αυτή τα ουσιαστικά δανειακά βάρη για τον όμιλο είναι μόνο 285 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η Ελλάκτωρ έχει συνολική ρευστότητα 508 εκατ. ευρώ και εξαιρουμένων των καταθέσεων της «Μορέας» (41,4 εκατ. ευρώ) τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στα 466,6 εκατ. ευρώ. 

Με συνέπεια το καθαρό ταμείο, μετά από την αφαίρεση των δανείων) να είναι 181,6 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ταμειακό πλεόνασμα θα προστεθούν άλλα 100 εκατ. ευρώ μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξαγοράς της Άκτωρ κατασκευαστικής από την Ιντρακάτ.

Για την πρώην θυγατρικής της, η Ελλάκτωρ έχει ήδη προχωρήσει σε αναγνώριση ζημιών απομείωσης ύψους 150,9 εκατ. ευρώ. Έχει όμως λαμβάνειν από την Ιντρακάτ κι άλλα 114 εκατ. ευρώ, που αφορούν αποπληρωμή ενδοομιλικών υποχρεώσεων της Άκτωρ κατασκευαστικής, το σύνολο των οποίων ήταν περί τα 160 εκατ. ευρώ.  Οι επιπρόσθετες καταβολές θα γίνουν τμηματικά σε διάστημα 19 μηνών.


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΕΡΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΠΤΩΧΟΥ ΑΠΟ ΧΡΕΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΛΕΥΣΗ (τριετίας ή κατά περίπτωση ενός έτους από την κήρυξη της πτώχευσης ή την καταχώριση στο ΗΜΦ)

  Γιώργος Κεφαλάς, L.LM. mult., M.Sc. Περίληψη:  Η πιο σημαντική καινοτομία του νέου πτωχευτικού δικαίου κατά τον ν. 4738/2020 είναι η αυτόμ...